Vi tror på det alldeles unika på vår plats
Vuollerim6000
Från de flesta platser i landet måste man åka hundratals mil för att kunna korsa Polcirkeln. I den lilla byn Voullerim utanför Jokkmokk kan man korsa Polcirkeln på inte mindre än fyra platser. Planen är nu att göra ett Arctic Circle Center och en helt ny utställning som ska handla om just Polcirkeln är under uppbyggnad.
– Vi tror att vi har ”hittat rätt” och det är att exponera Polcirkeln. Vi vill göra vårt fantastiska hus som tidigare enbart varit ett stenåldersmuseum till ett center för Polcirkeln, säger Rigmor Hulth, ansvarig för Arctic Circle Gateway 97 och Vuollerim6000.
Planen är att uppföra en helt ny hög-teknologisk utställning som handlar om Polcirkeln, med bl.a. möjlighet att visuellt se både Norrsken och Midnattssol. Tidigare har byn satsat på ett stenåldersmuseum eftersom Voullerim är en plats där unika arkeologiska fynd har gjorts. Men från att ha varit ett blomstrande besöksmål så har intresset sjunkit och nu hoppas man på ett uppsving genom den nya satsningen.
– Vi är ett gäng ”tjurskallar” i byn som tror på det alldeles unika på vår plats och vi ska göra allt för att kunna driva detta vidare, säger Rigmor.
I början av 80-talet gjordes utgrävningar i Voullerim på initiativ av en man uppvuxen i byn, Ulf Westfal, som studerade folklivsforskning och arkeologi i Umeå. När man nästan var på väg att ge upp om Voullerim hittade man plötsligt en nedsänkning i backen, vilket visade sig vara en hyddbotten och en boplats som man konstaterade var mer än 6000 år gammal.
– Det var en fullständig sensation! Detta område hade i alla läroböcker beskrivits som en plats där människor endast hade bott i några hundra år. Nu visade det sig alltså att människor bott här i mer än 6000 år, säger Rigmor.
1988-1989 byggdes ett stenåldersmuseum. 1992 fick museet, som ritats av Mats Winsa och Per Persson, Svenska Träpriset och det kom många besökare både till utgrävningsplatsen och till museet. Antalet besökare var 40 000 när det var som mest. Sedan 2009 drivs Vuollerims museum ideellt av byborna. Fokus ligger på upplevelser och att gästerna möts av personal iklädda tidsenliga kläder. Dessvärre har intresset för stenåldersmuseet sjunkit drastiskt de senaste åren och därför är nu planen att lyfta platsen genom en fokusering på Polcirkeln.
Vad är unikt med er?
Bakgrundshistorien, Ulf Westfal, Umeå Universitet och det enkla genuina. Samt Polcirkeln, såklart!
Hur kan ni bidra till fortsatt utveckling av turistnäringen i Swedish Lapland?
Annorlunda tänk, samarbete med Swedish Lapland, Destination Jokkmokk och alla andra i turistnäringen.